Wie is Redunzl ?

Redunzl - Frank Vanhaverbeke

Deel deze pagina

Redunzl is de artiestennaam van Frank Vanhaverbeke (05/10/1968, Kortrijk).

Als jonge tiener was ik al geïnteresseerd in expressie en kunst. Kunstacademie, dictie, theater op school werd gevolgd door rock 'n roll, elektrische gitaren en een allesomvattende passie voor muziek in het algemeen. Mijn tienerjaren waren een onderdompeling in alle mogelijke vormen van kunst en expressie. Tentoonstellingen afschuimen, schooltheater, literatuur, film, stripverhalen...van pulp tot hoge cultuur, ik liet het allemaal met plezier op me afkomen. Op mijn achttiende was ik even gebeten door Bartok en Stravinsky als door David Bowie, Led Zeppelin, Salvador Dali, John Buscema, Roman Polanski, Ingmar Bergman en vele anderen.

Schilderen, tekenen, opnames maken in mijn "home studio", schrijven aan nieuwe toneelstukken, ...vaak gebeurt het allemaal door elkaar. Kruisbestuiving is de beste inspiratie.

Adagium : "Without deviation from the norm there is no progress." (Frank Zappa)'Lulu' - oil on canvas

'Lulu' - oil on canvas

Deze website is hoofdzakelijk gewijd aan beeldende kunst.


Schilderen en tekenen zijn op dit moment zeer prominent in mijn leven. Het meer introverte aspect alleen te zijn met een leeg canvas of een blad of paneel, omringd door allerlei materialen is boeiend, energetisch en rustgevend tegelijk. Het dwingt de kunstenaar om naar binnen te gaan en associaties toe te laten die niet evident zijn. Het creatieproces verloopt tergend traag of ontstaat vanuit een plotse impuls. Het is zoals alle kunst een zoektocht naar zingeving of het proberen vatten van realiteiten, wensen, droombeelden, angsten…Het kan een pijnlijk proces zijn waarbij het resultaat mogelijks meer vragen oproept dan het beantwoordt of een vrolijke bedoening met een duidelijke boodschap.


De absurditeit van het Dadaïsme is voor mij de perfecte beschrijving van deze wereld en de mensheid: schijnbaar onlogisch, sarcastisch, steeds veranderend, oneerbiedig, erotisch, wreed, naïef, angstaanjagend en anti-alles. In de woorden van de grote komiek Groucho Marx: “Whatever it is, I’m against it.”


In het Surrealisme  vind ik de ongerijmdheid van Dada in meer spirituele en psychologische dimensies. Het onbewuste en haar droomlogica, onmogelijke werelden en verrassende associaties. Voor mij is dit hoe het denken en de materiële wereld echt verlopen. Nooit lineair maar alle kanten op botsend, labyrintisch, gehuld in vele lagen van betekenis en onzin.


De invloed van vooral het Duits Expressionisme op mijn werk zit in de emotionele component die zich vaak via gezichten uit: starend, vertrokken tot een grimas, afwezig of hypergeconcentreerd. De mens die probeert voorbij de ogenschijnlijke waarheid te kijken. Op zoek naar…iets echt.

redunzl_art on instagram